Vesti

Objavljen Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće

Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja izradila je Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće koji je objavila 18. januara 2021. godine na svom zvaničnom sajtu. Vodič za rad od kuće je namenjen poslodavcima i zaposlenima sa praktičnim smernicama u cilju olakšanja rada u novonastaloj situaciji.

Prema objavljenom Vodiču, kako bi se zakonski regulisao radno pravni status zaposlenog za rad od kuće potrebno je da poslodavac zaključi sa zaposlenim Aneks ugovora o radu kojim će se ugovoriti mogućnost obavljanja rada od kuće za određeni vremenski period, u skladu sa odlukom o rasporedu radnog vreme koji donosi poslodavac u zavisnosti od potreba posla.

Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu propisao je minimalne standarde bezbednosti i zdravlja na radu, ali je preporuka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu da se prava i obaveze zaposlenih koji rade od kuće preciziraju opštim aktom kod Poslodavca ili ugovorom o radu. U skladu sa tim, opštim aktom kod Poslodavca ili ugovorom o radu utvrđuju se:

poslovi koji zaposleni obavljaju, neophodni resursi za obavljanje poslova (infrastruktura, oprema za rad, softver, internet konekcija ii sl.), način i mere za održavanje kontakata, sprovođenje nadzora nad radom i kvalitetom obavljenog posla i kontrola i mere bezbednosti i zdravlja.

Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu nisu propisane odredbe koje se odnose na rad od kuće, te pri sprovođenju mera potrebno je uzeti u obzir i donete podzakonske akte iz ove oblasti. 

Sa ciljem olakšanog prepoznavanja i utvrđivanja rizika na radu od kuće, pripremljena je i Kontrolna lista za rad od kuće koja predstavlja alat za sprovođenje mera bezbednosti i zdravlja na radu od kuće. Njena svrha je da pomogne pri prepoznavanju opasnosti, štetenosti i potencijalnih preventivnih mera i predstavlja prvi korak u sprovođenju procene rizika. Uz nju, predložena su i rešenja koja su primeri preventivnih mera koje se mogu preduzeti u cilju sprečavanja ili smanjenja rizika.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili su Vam potrebne detaljnije informacije, možete nam se obratiti na email adresu office@ctlegal.rs.

Comments are closed.

Članica:

Amcham / Advokatska Komora Srbije

SAM

Srpska asocijacija menadžera

Kontakt:

Caković/Tomić – CT Legal

Bulevar Kralja Aleksandra 26

11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 11 411 66 55

Fax: +381 11 411 66 22

office@ctlegal.rs

Poveži se: